Lo pan es vengut !
Introduction
On cuisait le pain au four de la ferme ou dans un four commun à plusieurs maisons.
On gardait le levain (levam) d’une fois sur l'autre et on pétrissait la pâte dans une maie (mag). On répartissait ensuite cette pâte dans des corbeilles en paille (palhassas) que l'on plaçait au chaud, souvent sous un édredon (plumon), afin qu'elle lève. Faute de froment, on mangeait du pain noir.
On ne cuisait souvent le pain que tous les quinze jours.
Ethnotexte
Alice MAUREL
née Segond en 1920 au Bez de Vabre-Tizac.
Transcription
Occitan
Français
« Començàvem de metre lo levam e prestissiam dins la mag, lo laissàvem venir dins la mag, conflava e aquí lo caliá metre dins de palhassas e lo tornar laissar venir. Anàvem quèrre un duvet de plomas per lo li metre dessús, per lo laissar venir. Pèi disiam : “Cal anar viste alucar lo forn que lo pan es vengut !” »
Pas de traduction pour le moment.
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