Pòrcs magres e pòrcs grasses

Collecté en 1992 par IOA Sur la Commune de Quins Voir sur la carte
J'apporte des précisions ou
je demande la traduction >

Introduction

Les propriétaires de truies (mauras) vendaient les porcelets (porcèls) sur les foires à ceux qui souhaitaient en engraisser. Ils conservaient ce qui leur était nécessaire pour leur consommation et pour renouveler la truie que l’on tuait. On vendait également des porcs gras. 

Ethnotexte

Pierre FRAYSSE

né en 1906 à La Rénovie de Quins.

Transcription

Occitan
Français
« Los pòrcs se'n fasiá una bona venda, de pòrcs grasses a la fin de l'annada.
E quand aquelses pòrcs, aquelses porcelasses qu'apelàvem, avián amassadas las castanhas e tot çò que rabalava defòra, empr'aquí, los dintravan empr'aquí lo mes de decembre e, ambe los patanons pichons o de castanhas, los engraissavan per los avure prèstes a la fin de l'annada per far una bona venda de pòrcs grasses per Nadal o al mes de janvièr.
E pièi, dins l'annada, i aviá sovent una autra venda, al mièg de l'annada.
Fasián de pòrcs magres, pas grasses, mès èran recercats, de porcèls charcutièrs coma aquò. Apelava aquò de porcelats, pas tròp grasses ambe pas ges de ventre. E aquelses èran recercats tant coma los grasses. Sovent, se vendián a l'entorn de Sent-Joan, empr'aquí. »

Pas de traduction pour le moment.

© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron

Localisation

Vous aimerez aussi...

En cours de chargement...