Introduction
On gardait le levain (levam) d’une fois sur l'autre et on pétrissait la pâte dans une maie (mag).
On répartissait ensuite cette pâte dans des corbeilles en paille (palhassas, palhassons) que l'on plaçait au chaud, souvent sous un édredon (plumon), afin qu'elle lève.
Cette enquête a été faite par Sylvie Fabre.
Ethnotexte
Thérèse FABRE
née en 1898, décédée en 1998.
Transcription
Occitan
Français
« Gardavan lo levam d’una fornada a l’autra dins un topin, un bocin de sal dessús, ambe de vinagre. Dins la mag, i metián de levam bien pastat, ambe d’ai(g)a, dos o tres planponhs de sal.Òm pastava ambe la farina.Òm acaptava la pasta amb un torchon e una cobèrta per o ténir cald jusc’al lendeman.Alara fasián lo pan : de farina e d’ai(g)a calda, bien pastat, pas tròp mòl.
Un còp la pasta prèsta, lo metián dins un palhàs amb un torchon e de farina dessús. Tornavan acapatar ambe de cobèrtas…
Lo metián al forn. »
Un còp la pasta prèsta, lo metián dins un palhàs amb un torchon e de farina dessús. Tornavan acapatar ambe de cobèrtas…
Lo metián al forn. »
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