Netejar las tripas

Collecté en 1994 par IOA Sur la Commune de Crespin Voir sur la carte
J'apporte des précisions ou
je demande la traduction >

Introduction

Pour préparer la charcuterie, les femmes se faisaient aider par une maselièira (mangonièira, tripièira, tripaira…).

Chaque famille avait sa méthode pour nettoyer soigneusement les boyaux (budèls) du cochon.

Ethnotexte

Odette VAYSSE

née Delbruel en 1933 à La Tournarie de Crespin.

Transcription

Occitan
Français
« Per netejar las tripas, las femnas, nos metiam aquí a tres o quatre. Los gròsses budèls, los copàvem a soassanta, quatre-vints. Fasiam partir las salopariás ambe d'aiga cauda. 
Las finas, enrotlàvem aquò suls braces. Las desdoblàvem ambe d'agulhas. Las copàvem a un mèstre e mièg. Las lavàvem e apièi, a doas, las viràvem a la revèrs. 
Apièi, metiam aquò dins de grasalas ambe d'aiga cauda, de sal, de vinagre e fasiam aquò mai d'un còp, qu'aquò se netegèsse bravament. Tanplan, i metiam un pòrre, una ceba, una raba, per dire de tirar lo missant gost. »

Pas de traduction pour le moment.

© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron

Localisation

Vous aimerez aussi...

En cours de chargement...