Lo pelonièr

Collecté en 1994 par IOA Sur la Commune de Crespin Voir sur la carte
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Introduction

Il y avait des variétés de châtaignes (castanhas) précoces (aborivas) et des variétés tardives (tardivas), ce qui permettait d’étaler la récolte. 

On formait parfois des pelonièrs (de pelon: bogue) dans la castanhal pour conserver les castanhas fraîches, dans leur bogue.

Ethnotexte

Sylvain BAUGUIL

né en 1909 à Belmont de Crespin.

Transcription

Occitan
Français
« Amassàvem las castanhas quand anàvem vendemiar. Las pus tardivas, aquò èra las redondas.
Nautres, aviam una femna que las nos amassava cada an. Començava d'amassar las aborivas e pièi amassava las redondas. Amassava los pelons e tot, fasiá un pelonièr, daissava confir aquò e après, las escodiá. Tombavan totas solas. Las castanhas demoravan frescas dins lo pelonièr.
Las redondas èran sustot pels pòrcs. »

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