La cuècha e lo retortilhat
Introduction
Selon un calendrier immuable, les bêtes montent sur l'Aubrac le 25 mai et en redescendent pour la Sent-Guirald (Saint-Géraud), le 13 octobre. Elles passent la belle saison dans des pâturages d’altitude appelés montanhas.
Dans les burons (masucs), on fabriquait jadis la fourme d'Aubrac.
Au cours de l'estive, pour améliorer l'ordinaire ou en cas de visite de la famille, les montanhièrs préparaient une cuècha (l’aligot) ou un picaucèl appelé aussi trufada ou retortilhat.
Le nom de picaucèl peut aussi désigner aussi un farç aux prunes sèches.
Ethnotexte
René PÉGORIER
né en 1936 à Condom d'Aubrac, décédé en 2022.
Transcription
Occitan
Français
« De còps, fasiam la cuècha pas que per nautres. O alara fasiam una padenada de trufas e i copàvem de toma dessús. Apelàvem aquò un retortilhat o un picaucèl. Ara apèlan aquò una trufada.
Quand disiam : “Uèi fasèm còire !”, dins los masucs, aquò’s que anàvem far la cuècha. »
Quand disiam : “Uèi fasèm còire !”, dins los masucs, aquò’s que anàvem far la cuècha. »
Pas de traduction pour le moment.
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Localisation
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