Los pòrcs per la castanhal
Introduction
Il fallait des porcs très gras car la chair était plus savoureuse. Le lard était utilisé pour la soupe et la graisse remplaçait l’huile dans la cuisine.
On les engraissait avec des bouillies, des raves (rabas), des pommes de terre (patanons), des châtaignes (castanhas), des glands (aglands), de la farine et toutes sortes de verdures.
Ethnotexte
Charles GRANIER
né en 1924 à Lengautrinie de Castelmary, décédé en 2011.
Transcription
Occitan
Français
« Aicí, engraissàvem bravament de pòrcs ambe las castanhas. Aviam totjorn una equipa de pòrcs per la castanhal. Los i menàvem lo matin e tornavan totes sols, lo ser, quand èran sadols.
Se i aviá bravament de castanhas, tornavan a sièis oras, quand n'i aviá pas gaire, tornavan pas qu'a mièjanèit. Tant qu'èran pas sadols, i demoravan. »
Se i aviá bravament de castanhas, tornavan a sièis oras, quand n'i aviá pas gaire, tornavan pas qu'a mièjanèit. Tant qu'èran pas sadols, i demoravan. »
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