La batusa

Collecté en 1997 par IOA Sur la Commune de Viala-du-Tarn Voir sur la carte
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Introduction

Les premières machines à battre les céréales, appelées cròcapalhas, étaient actionnées par des hommes, à la manivelle, ou par un manège de vaches ou de juments. Vinrent ensuite les batteuses utilisant l’énergie produite par une machine à vapeur (caufaira).

Les jours de battages, les repas étaient nombreux et copieux. Dans les grosses exploitations, le dernier jour des battages, on faisait un repas de fête, la solenca.

Ethnotexte

Lucien CLUZEL

né en 1921 à Saint-Juéry (81)

Transcription

Occitan
Français
« I aviá d’annadas pus aborivas que d’autras. Avèm ajut començat lo 14 de julhet, mès aquò èra puslèu al debut d’agost.
Aviam pas que de buòus e de chavals, facilament passàvem las nuèchs sus la rota.
De còps, cambiàvem de bòria tres còps per jorn : una bòria n'aviá besonh per doas oras, una autra per tres oras...
Caliá èstre totjom una vintena : dos sul garbièr, un per copar las ligas, per empalhar, pels polses, pel blat, dos o tres per carrejar los sacs...
leu ère a la batusa ambe mon pèra, per empalhar.
E pièi n’i aviá un autre que demorava a la caufusa.
Pendent la guèrra, avèm caufat un pauc ambe de carbon, mès quauques còps aquò fasiá de belugas. Èra dangeirós. Mès èra rare que una beluga metèssa fuòc a la palha, puslèu a de vestits o a un curador que cargavan los polses.
Per escodre, se fasiá de bons repaisses : una lèbre, una ensalada ambe de favas, de polets, de canards... »

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