Les dalhaires
Introduction
En pays d’élevage aux hivers longs, la provision de foin était essentielle et mobilisait toutes les énergies pendant l’été.
On embauchait parfois des équipes (còlas) de faucheurs (dalhaires).
Les dalhaires portaient leur pierre à aiguiser (cot) à la ceinture, dans un étui en bois (codièr) souvent rempli d’eau.
Les femmes allaient leur apporter le repas de midi sur leur lieu de travail.
Ethnotexte
Pierre BÉLARD
né en 1935 à Frons de Thérondels.
Transcription
Occitan
Français
« Un bon dalhaire, a condicion que dalhèsse tot lo jorn, tombava tres o quatre carris de fen, dos cents, dos cent cinquanta quilòs. Se i aviá plan fen podiá tombar una tona de fen dins la jornada.
Les dalhaires èran pagats en argent mès les prumièrs, crese, que lor donavan un pèu de gran… Ara quand embauchavan quauqu’un del país, n’i a que se reservavan de se far plantar quauquas trufas, una carrada de boès per se caufar o un pèu de gran o atau. »
Les dalhaires èran pagats en argent mès les prumièrs, crese, que lor donavan un pèu de gran… Ara quand embauchavan quauqu’un del país, n’i a que se reservavan de se far plantar quauquas trufas, una carrada de boès per se caufar o un pèu de gran o atau. »
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