Les cabecons, les blus

Collecté en 1996 par IOA Sur la Commune de Thérondels Voir sur la carte
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Introduction

Les petits exploitants qui consommaient leur production laitière sous forme de fromages appelés cabecons eurent la possibilité d’écouler leur production auprès de fromagers qui se lancèrent dans la fabrication du bleu d’Auvergne.

Le mot cabecon n’est pas réservé au fromage de chèvre. Il existe des cabecons de vache et des cabecons de brebis.

Après Thiézac, à la fin du XIXe siècle, une laiterie fut implantée à Thérondels par M. Vazelle. Par la suite, des coopératives prirent la relève et se lancèrent dans la production du cantal A.O.C.

Ethnotexte

Elisabeth VAZELLE

née Vazelle en 1914 à Saint-Martin sous Vigouroux (15).

Transcription

Occitan
Français
« La letariá, aquò’s mon bèl-paire que, al debut del siècle, s’èra metut a ramassar les cabecons dins las bòrias. Aviá ben sèt o uèt obrièrs. En 14, calguèt que partiguèsse a la guèrra e tornèt pas qu’en 19. D’aquel temps, i aviá un cosin que s’ocupèt de son fromatge.
Après, la letariá se montèt mès el faguèt totjorn lo fromatge, l’afinava, aviá las cavas. N’expediava dins lo Puy de Dôme, dins l’Isèra, de pertot.
Aviá doas marcas de fromatge, de blus. Mon òme prenguèt la segonda marca. Après, partiguèrem a París quand la letariá se montèt.
Caliá metre de pan mosit, de pan de segal, dins les blus. Lo fraire del bèl-paire montèt una entrepresa a Tiesac. Fasiá aquel pan per metre dins les blus. Caliá metre una sisa de fromatge e una sisa de pan mosit. »

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