Introduction
Le cornut est un grand baquet que l'on transportait dans la vigne pour y verser le contenu des paniers (guirbas, guirbons, descs) des vendangeurs (vendemiaires).
Les vendemiaires transportaient les paniers sur leurs épaules à l'aide d'un coussin rembourré (cabeçal) prenant appui sur le front.
La vinification avait lieu à la cave dans une grande cuve, la tina.
Sonsir et cachar signifient fouler.
Ethnotexte
Raymond DELMAS
né en 1926 à La Rode de Tayrac.
Transcription
Occitan
Français
« Al debut, i aviá pas que de cornuts e los fasián bolhir dins lo cornut, après se metèt la tina.
A la vinha, avián lo cornut e lo bugadièr qu'apelavan.
Per descargar, cachavan e lo metián dins un autre cornut pus bèl per dire de lo far bolhir. Lo daissavan una setmana.
Cachavan la vendémia cada matin amb una forca, caliá que la vendémia mosiguèsse pas. N'i aviá que acaptavan lo cornut ambe de pòsses que empachavan la vendémia de montar. Aquò fa que totjorn trempava. Quand vesián que acabava de bolhir, lo colavan. »
A la vinha, avián lo cornut e lo bugadièr qu'apelavan.
Per descargar, cachavan e lo metián dins un autre cornut pus bèl per dire de lo far bolhir. Lo daissavan una setmana.
Cachavan la vendémia cada matin amb una forca, caliá que la vendémia mosiguèsse pas. N'i aviá que acaptavan lo cornut ambe de pòsses que empachavan la vendémia de montar. Aquò fa que totjorn trempava. Quand vesián que acabava de bolhir, lo colavan. »
Pas de traduction pour le moment.
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