La pesca

Collecté en 1996 par IOA Sur la Commune de Taussac Voir sur la carte
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Introduction

La pêche, souvent pratiquée avec des techniques prohibées, procurait un complément d’alimentation ou de revenu apprécié.

Les bons braconniers respectaient les équilibres naturels.

L'épervier (esparvièr) est un grand filet rond et lesté que le pêcheur jetait selon une technique précise.

On pêchait aussi les truites (trochas) à la main, a man-tasta, et on attrapait les goujons (trogans) avec des bouteilles.

Ethnotexte

Jean-Baptiste MIALET

né en 1910 à Marot de Taussac.

Transcription

Occitan
Français
« De paire en filh o sèm estat, braconièrs e pescaires. Ieu n’ai manjadas maitas en braconent que en pesquent parce que son pus bonas !
Dins lo temps, i aviá l’esparvièr, ieu soi pas estat un fòrt per l’esparvièr. E i aviá les filets e la man. Caliá prene de filets pas bien lòngs, tres, quatre mèstres. Les metiam a la poncha d’una bròca e les metiam dins l’aiga, dins lo sens que l’aiga camina. Les metiam lo sera per la nuèt. Dins lo temps aquò èra permetut.
Se pescava la trocha, i aviá pas que la trocha. E i aviá bèlcòp de trogans, i a pas res plus. Les trogans se pescavan ambe de botilhas. Quand freiavan, al mes de junh, aquò èra de saladièrs entièrs. Aquò semblava un pèu las fedas, se un rintrava, dins un quart d’ora aquò semblava… »

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