La pesca
Introduction
La pêche, souvent pratiquée avec des techniques prohibées, procurait un complément d’alimentation ou de revenu apprécié. Les bons braconniers respectaient les équilibres naturels.
On pêchait à la main, a man-tasta.
La truite (trocha) noire, la negra, était réputée.
On pêchait les anguilles (enguilas) avec des cordes sur lesquelles étaient fixés de gros hameçons (cròcs).
Les écrevisses (escarabiças) abondaient également. On les piégeait avec des entrailles d'animaux.
Ethnotexte
Albert NOGARET
né en 1929 à Saint-Martin de Lenne.
Transcription
Occitan
Français
« Las trochas èran pus negras, aquò s’es un pauc crosat.
E pièi, manjavan d’escarabiças qu’avián la carn roja, que ara n’i a pas pussas.
E èran pus gròssas, atapàvem, de trochas d’un quilò, un quilò e mièg. N’i aviá per tot lo monde e èran plan bonas.
D’enguilas, n’i aviá pertot, dins Òlt, dins los rius, n’i aviá pertot !
Las còrdas, l’ivèrn, fasiam aquò pel barbèu, mème aquò se fa encara. Lo mes de janvièr apr’aquí, febrièr, abans que la pesca sia(g)a dubèrta. »
E pièi, manjavan d’escarabiças qu’avián la carn roja, que ara n’i a pas pussas.
E èran pus gròssas, atapàvem, de trochas d’un quilò, un quilò e mièg. N’i aviá per tot lo monde e èran plan bonas.
D’enguilas, n’i aviá pertot, dins Òlt, dins los rius, n’i aviá pertot !
Las còrdas, l’ivèrn, fasiam aquò pel barbèu, mème aquò se fa encara. Lo mes de janvièr apr’aquí, febrièr, abans que la pesca sia(g)a dubèrta. »
Pas de traduction pour le moment.
© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron
Localisation
Vous aimerez aussi...
En cours de chargement...