La pesca

Collecté en 1988 Sur la Commune de St-Geniez-d'Olt Voir sur la carte
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Introduction

L'épervier (esparvièr, esparvial) est un grand filet rond et lesté que le pêcheur jetait selon une technique précise. Le tramalh ou tremalh et le cinglon sont également des filets.

On pêchait aussi à la ligne (linha) avec un bouchon (tap) puis on se mit à pêcher à la cuillère.

Pour les goujons (tro(g)ans), on utilisait un filet à petites mailles appelé tro(g)andièr qui, bien sûr, était interdit.

Ethnotexte

Transcription

Occitan
Français
« Pescàvem ambe lo filet, èra permetut, lo filet, e l’esparvial. I aviá de tipes que ne fasián aicí. N’i aviá un que l’apelavan Burguièira.
Lo filet, qu’apelàvem, aquò’s de telas d’iranhadas. Pendent quatre o cinc còps, barràvem, aquí. Començàvem amont, rabalàvem los filets e tot aquò s’assucava aquí dedins. 
O caliá pas tròp far, que los gendarmas…
Escampàvem aquò e, coma aquò èra la nuèch que o fasiam, vesiam pas de qué i aviá… Brandissiatz, tombavan sus la pèira e amassavètz aquelses que saltavan. Los altres demoravan aquí. Vos parle d’un moment… Quand i aviá de peissons…
En 1933-40, comencèron de pescar a la culhèira. E lo peisson i èra pas abituat… Aquí se fasiá de polidas pescas ! Mès ara...
Los tro(g)ans, alara, montavan aquí per la raspa. Aviam un esparvial, un tro(g)andièr, qu’apelàvem. »

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