La raça d'Aubrac
Introduction
Le gros bétail fournissait essentiellement la force de trait, le fumier et des produits que l’on vendait aux foires du pays.
La Montanha était au cœur de la zone d’élevage de la race d’Aubrac en Rouergue, aussi bien pour la production fromagère et bouchère que pour celle des parelhs destinés à la vente.
La race d’Aubrac a évolué. Pour les anciens, elle était autrefois plus rustique, avec une robe grise, borra de lèbre ou borra de tais, des yeux très entourés de noir, des cornes bien ouvertes et un lait très crémeux.
Ethnotexte
Pierre NIEL
né en 1932 à Aulos de Saint-Chély.
Transcription
Occitan
Français
« Ieu, soi totjorn demorat ambe la raça d’Aubrac. Ai pas jamai assajat lo blanc. Me semblava que la raça d’Aubrac èra abituada a son país, l’Aubrac, e que i aviá la plaça per aquela raça. Ieu dise sovent que metèron de charolés, fasquèron un maridatge urós, mès la vaca d’Aubrac a sa plaça e la cal conservar.
Ara, la raça d’Aubrac a pres de pes, s’es arrenjada mès a benlèu perdut de qualitats tanben. Benlèu son pas tan bonas de lach coma las aviam. Mès o podèm pas tròp bien saupre. »
Ara, la raça d’Aubrac a pres de pes, s’es arrenjada mès a benlèu perdut de qualitats tanben. Benlèu son pas tan bonas de lach coma las aviam. Mès o podèm pas tròp bien saupre. »
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