Les brabants
Introduction
Maître du fer et du feu, le forgeron (fabre ou faure) était un artisan indispensable à la vie rurale puisqu’il fabriquait et réparait les outils, ferrait et soignait les bêtes et rendait mille et un services à tous.
En Rouergue, il était à la fois forgeron, maréchal, taillandier et vétérinaire.
À Saint-Amans, il y avait des fabres très renommés, spécialisés dans la fabrication de charrues brabants : MM. Sirvain, Cancelier et Artus. Une partie de la production était exportée.
Ethnotexte
Roger CANCELIER
né en 1925 à Saint-Amans des Cots.
Transcription
Occitan
Français
« Al debut, del temps del grand-paire, n’i aviá mai d’un, fabre [a Sant-Amans]. I aviá Sirvain que fasiá les brabants e aicí, naltres, atanben. I aviá Artús que ne'n fasiá quauqu’unses mès pas gaire. Aquò èra de brabants que èran fabricats aicí. Aquò es estat certenament un pauc copiat. Enfin, sabe pas, ère pas nascut, ieu… Sirvain, aquò’s el que ne'n fasiá lo mai. Lo fèrre veniá de Rodés. Pareis que ne'n partiá en Espanha, d’aquelses brabants. Aquò èra totjorn de brabants reversibles. I aviá mai d’un modèle, n’i aviá de pus pesucs que maisses, l’aure èra pus fòrt. Lo pus pichon, aquò èra sustot per las vacas, entre 120-140 quilòs. Les altres fasián de 180 a 200 quilòs. Sirvain comencèt d'abans 1900, pense. »
Pas de traduction pour le moment.
© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron
Localisation
Vous aimerez aussi...
En cours de chargement...