Les molins de Solatges
Introduction
Au moulin (molin, moet), on attendait la fin de la mouture pour reprendre la farine du grain que l’on avait apporté.
On y allait pour faire moudre le grain, mais aussi parfois pour faire écraser et presser les noix ou les pommes dont on faisait de l’huile (òli) ou du cidre (citra).
Ethnotexte
André CRESTEIL
né en 1927 à Soulages-Bonneval.
Transcription
Occitan
Français
« Dins lo temps, n’i aviá de molins ! A Cabèls, aiquí [Solatges], i aviá un molin.
I aviá un molin a Solatges atanben. I aviá tres o quatre mòlas mès aprèssa, brutlèt. A brutlat dos còps. I portavan de sega e de froment, aquelses que n’avián. Fasián lo bren, la farina e lo mièg-bren pus fin. Caliá pagar tant lo quilò. »
I aviá un molin a Solatges atanben. I aviá tres o quatre mòlas mès aprèssa, brutlèt. A brutlat dos còps. I portavan de sega e de froment, aquelses que n’avián. Fasián lo bren, la farina e lo mièg-bren pus fin. Caliá pagar tant lo quilò. »
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