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Introduction

Toutes les exploitations produisaient des céréales pour la fabrication du pain ou pour l’alimentation du bétail.

Les techniques d’assolement ont varié dans le temps et selon les cultures ou les terroirs.

Sur le Ségala, l’acidité des sols ne permettait pas, avant les amendements à la chaux, de cultiver le froment (blat froment). C’était donc le seigle (segal) qui constituait la céréale de base. Dès la fin du XIXe siècle, le chaulage a permis de substituer progressivement le froment au seigle.

Ethnotexte

Fernand FRAYSSE

né en 1937 au Théron de Rieupeyroux.

Transcription

Occitan
Français
« Fasián un briat de blat, quauques patanons e tornavan metre d’èrba. Caliá far un rotlament.
Quand la tèrra èra tròp paura, fasián pas que de se(g)al, se li aviá un bocin mai de tèrra, metián de blat. Lo vilatge vesin, Puèg-Mejan, un còp èra, aquò èra lo granièr de la parròquia [del Terond d’a Riupeirós]. Li aviá pas tantas castanhals coma d’aquel costat.
Lo blat, ne podián pas far cada an per çò que li aviá pas d’engrais e aquò butava pas. »

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