Las noses, lo comol de Naucèla
Introduction
Pendant longtemps la noix a fourni au Rouergue l’essentiel de l’huile (òli) qui était utilisée pour la cuisine en temps de carême ou pour l’éclairage dans les lampes à huile (calelhs).
La plupart des moulins possédaient un ase, pilon ou vertelh pour écraser les noix.
Ethnotexte
André FRAYSSE
né en 1925.
Transcription
Occitan
Français
« Quand la recòlta èra amassada, vendiam las noses al mercat, a Naucèla, que li aviá un mercat. Apelavan aquò lo comol. O alara se voliam faire d'òli, las desno(g)alhavan per faire l'òli, o lo còlza.
Lo comol èra lo decalitre e, per far comol, qu'anèsse plan, caliá vojar las noses ambe la saca e, quand lo comol èra fach, de las noses, ne'n demorava pas pus. Al mercat de Naucèla, quand èrem joves, li èra ben. »
Lo comol èra lo decalitre e, per far comol, qu'anèsse plan, caliá vojar las noses ambe la saca e, quand lo comol èra fach, de las noses, ne'n demorava pas pus. Al mercat de Naucèla, quand èrem joves, li èra ben. »
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