Vint ectaras
Introduction
À côté de quelques grands domaines et d’exploitations moyennes, il y avait autrefois un grand nombre de petits paysans qui vivaient en polyculture sur des propriétés morcelées. Ce morcellement était dû en partie aux aléas successoraux et aux opportunités d’acquisition, mais également au souci d’utiliser au mieux la diversité des terroirs en fonction de la nature des sols et de leur exposition.
Ethnotexte
Gilbert SÉRIEYS
né en 1922 aux Terrisses de Moyrazès.
Transcription
Occitan
Français
« La bòria fasiá vint ectaras. Aquela bòria [de Las Terrissas de Moirasés], aquò èra lo resultat d’un partatge al debut del siècle entre de vesins, Regis e la familha Cerièis. Aquò èra l’agricultura tradicionèla del Segalar : un briat d’elevatge, de cerealas e de patanons. De suita après la guèrra,
fa(gu)èron un briat de lach, mès de dabans, aquò èra los vedèls per la carn. Aviam un parelh de buòus e una èga per trabalhar. »
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