Las aubèrjas de Las Beçadas

Collecté en 2001 par IOA Sur la Commune de Montpeyroux Voir sur la carte
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Introduction

L’activité commerciale des foires et les échanges de toutes sortes se traduisaient par l’existence de nombreuses aubèrjas, remesas, abitarèlas et autres relais.

Dans les auberges, on servait le vin au litre ou au pinton.

On y allait le dimanche matin après la messe et on y faisait la fête les jours de foire.

Les jours de foire, bien souvent, les Montanhòls amenaient leur casse-croûte, ne payant que le vin à l’auberge. Les marchands y logeaient parfois et ils y prenaient leurs repas.

Il y avait cinq cafés aux Bessades.

Ethnotexte

Germain TERRISSE

né en 1937 aux Bessades de Montpeyroux.

Transcription

Occitan
Français
« Pareis que, quand basti(gu)èron l’ostau, aquò èra per far un comèrce, i aviá pas cap de bòria ni res [a Las Beçadas]. I aviá las fièiras, les Costovins, quand montavan a la montanha per anar vendre la plantalha, les merchands de bestiau, e mème la lòga pels vailets.
Pièi i aviá Joclar, Viguièr, Antrai(g)as, Laurens e Tarrissa. Tuàvem dos vedèls, partajàvem, naltres, ambe Antrai(g)as. E encara maites afaires.
Naltres, sols, avèm ajut fach mai de cinc cents litres de vin sus una fièira. Ai ausit contar que un còp avián fach vint quilòs de sucre en pèiras. Tuavan de cabrits, tot aquò, la prima.
A sièis oras del matin, tot èra plen, refusàvem lo monde sus la pòrta. »

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