Introduction
Avant l’avènement de la batteuse, le battage ou dépiquage s’effectuait au fléau (flagèl), à la latte (lata) ou par le piétinement de gros bétail : caucavan. C’est cette dernière méthode qui était la plus répandue en Rouergue méridional.
Quand le grain (gran) était sorti des épis (espigas), il fallait le passer au tarare (ventaire, ventador).
Ethnotexte
Gaston BANCAREL
né en 1928 à Roquetaillade de Montjaux.
Transcription
Occitan
Français
« I aviá l’aire e fasiam tornejar los muòls sus las garbas quilhadas.
Nautres, aviam l’aire al ras de l’ostal e, de còps, caucàvem ambe dos o tres muòls.
Pièi, caliá virar la caucada, virar la palha, la brandir per far tombar lo gran e tomar caucar. Aquò durava tres o quatre oras, en plen solelh ! Après, tiràvem la palha e caliá passar aquò al ventaire a la man. »
Nautres, aviam l’aire al ras de l’ostal e, de còps, caucàvem ambe dos o tres muòls.
Pièi, caliá virar la caucada, virar la palha, la brandir per far tombar lo gran e tomar caucar. Aquò durava tres o quatre oras, en plen solelh ! Après, tiràvem la palha e caliá passar aquò al ventaire a la man. »
Pas de traduction pour le moment.
© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron
Localisation
Vous aimerez aussi...
En cours de chargement...