Caucar

Collecté en 1997 par IOA Sur la Commune de Montjaux Voir sur la carte
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Introduction

Avant l’avènement de la batteuse, le battage ou dépiquage s’effectuait au fléau (flagèl), à la latte (lata) ou par le piétinement de gros bétail : caucavan. C’est cette dernière méthode qui était la plus répandue en Rouergue méridional.

Quand le grain (gran) était sorti des épis (espigas), il fallait le passer au tarare (ventaire, ventador).

Ethnotexte

Gaston BANCAREL

né en 1928 à Roquetaillade de Montjaux.

Transcription

Occitan
Français
« I aviá l’aire e fasiam tornejar los muòls sus las garbas quilhadas.
Nautres, aviam l’aire al ras de l’ostal e, de còps, caucàvem ambe dos o tres muòls.
Pièi, caliá virar la caucada, virar la palha, la brandir per far tombar lo gran e tomar caucar. Aquò durava tres o quatre oras, en plen solelh ! Après, tiràvem la palha e caliá passar aquò al ventaire a la man. »

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Localisation

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