Lo vedelièr
Introduction
Le vedelièr s'occupait principalement des veaux (vedèls).
Pendant la traite (molza), il attachait chaque veau à la patte avant de sa mère. Cette opération s'appelait cambilhar (de camba : jambe). Ce leurre permettait à la vache de délivrer son lait (amairar).
En dehors des heures de traite, le vedelièr surveillait les veaux afin qu'ils ne rejoignent pas les vaches. Le soir, il leur apportait un complément de foin.
Au masuc, le vedelièr était chargé de la préparation des repas et du nettoyage du matériel de traite.
Ethnotexte
Aimé LIMAGNE
né en 1910 à Alcorn de Laguiole.
Transcription
Occitan
Français
« Lo vedelièr s’ocupava de metre lo vedèl a la vaca per far donar lo lach, que naltres molziam darriès, lo pastre e lo cantalés. La vaca voliá pas donar lo lach sans lo vedèl. O n’i aviá quauqu’unas que i èran acostumadas mès, en general, caliá lo vedèl a la vaca. Caliá amairar. Aviam un cordèl e estacàvem lo vedèl al pè de la vaca. Aquel cordèl èra fach ambe de crin e de còrda. Òm lo passava a la camba de la vaca. Lo vedèl, en comencent, bolegava ben mès aprèssa i s’acostumava. Alara, d’aquel temps, molziam la vaca. Aquò èra dejà un mestièr, vedelièr, caliá conéisser les vedèls, caliá sabere quala èra la maire. »
Pas de traduction pour le moment.
© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron
Localisation
Vous aimerez aussi...
En cours de chargement...