Introduction
Les vaches (vacas) fournissaient la force de trait, le fumier (fems) et les veaux (vedèls).
Le veau du Ségala est élevé sous la mère, à l'étable. Autrefois, on complétait l'alimentation avec un peu de farine mélangée à des pommes de terre ou des racines. On vendait le veau à 200-250 kg.
Ethnotexte
Transcription
Occitan
Français
« Los vedèls demoravan totjorn dins l'estable. Los fasián tetar tres còps per jorn, lo matin, a miègjorn e lo ser, quand èran piètres. Quand avián dos o tres meses, tetavan pas que dos còps per jorn. Se vendián a 150, 200, 250 quilòs, a l'epòca. Èran pus piètres que uèi. Pièi, lor balhavan de farina de blat o de milh, de patanons picats, de tòpis, de patanas…
Las vacas se clausián totjorn a miègjorn. Quand fasiá una nivolada, se caliá despachar de las claure. Las caliá sailar quand plòviá. Quand vedelavan, caliá que demorèsson una setmana dedins. »
Las vacas se clausián totjorn a miègjorn. Quand fasiá una nivolada, se caliá despachar de las claure. Las caliá sailar quand plòviá. Quand vedelavan, caliá que demorèsson una setmana dedins. »
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