Les emplegats
Introduction
Avant la motorisation des années 50-60, le recours à une main-d’œuvre saisonnière ou annuelle était chose courante pour beaucoup d’exploitations.
Il y avait donc une domesticité assez nombreuse et relativement spécialisée. Le batièr ou boièr s’occupait des bœufs, le cantalés des vaches, le pastre gardait les ovins…
On louait des estivandièrs pour la fenaison et les moissons, et des montanhièrs (cantalés, pastre, vedelièr et rol) pour fabriquer la fourme dans les masucs du 25 mai au 13 octobre.
Ethnotexte
Paul MATHIEU
né en 1922 à Bernac de Graissac.
Transcription
Occitan
Français
« Del premièr de novembre al premièr de mai, aviam una bona que renovelàvem del premièr de mai al premièr de novembre. Aquò fasiá dos salaris. Tres òmes a la montanha, aquò fasiá cinc salaris al 25 de mai. Al 25 de junh, tres òmes per far lo fen. Aquò fasiá uèch salaris. E del 13 d’octòbre al 25 de mai, dos òmes per sonhar las bèstias l’ivèrn. Aquò fasiá dètz salaris. »
Pas de traduction pour le moment.
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