Les piòts

Collecté en 2000 par IOA Sur les Communes de Espalion, Florentin-La Capelle Voir sur la carte
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Introduction

Les dindons (piòts) se nourrissaient d’insectes (saltabocs), de glands (alhands) et de faines (feinas).

Après les moissons, on les laissait aller dans les chaumes.

On leur préparait également la pastada.

Pour Noël, on en expédiait à Paris.

Ethnotexte

Henri ROUQUETTE

né en 1926 à La Capelle de Florentin-La Capelle.

Transcription

Occitan
Français
« N’i aviá de piòts ! I a una bòria aquí en arribent a La Capèla, a Bo(vilh)ièiras aquò s’apèla, i aviá lo grand-pèra que les gardava. Mès n’i aviá de tropèls, aquí ! E n’i aviá un pauc dins totes les ostals.
Lor bailavan de blat, apr’aquí, de trefons a la sason, e pèi anavan amassar l’alhand e la castanha. I anavan les piòts !
Les vendián un pauc a Nadal, lo monde ne’n crompavan. N’i a que venián d’Espaliu. »

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