La fuèlha
Introduction
L’ébranchage des frênes (fraisses) permettait de compléter l’alimentation des bêtes ou de les nourrir quand le foin manquait.
Certains effeuillaient les branches de frêne pour donner un mélange de feuilles et de paille de seigle aux bêtes.
On élaguait aussi les cerisiers (cirièrs) et les aulnes (vernhasses).
Elaguer se dit recurar et les fagots sont appelés fuèlhs ou faisses.
Ethnotexte
CAVALIER LOUIS ET MARTHE, FOURNIER EMILIENNE (MARIE-LOUISE)
né en 1925 à Régaussou de Saint-Chély d'Aubrac ; née Rodier en 1926 au Pouget-Viel de Saint-Chély d'Aubrac ; née Rodier en 1925 à Salgues de Condom d'Aubrac.
Transcription
Occitan
Français
« Aicí, i aviá pas que la fuèlha de fraisse. Ne fasián pels lapins, pels vedèls… Lo cirièr fasiá atanben.
Quand fasiá secada, amassàvem tot aquò que trobàvem.
Las fedas manjavan lo vernhàs atanben, quand fasiá secada.
Per conservar la fuèlha, la caliá pas tròp sarrar, al debut, e drecha.
Autres còps, estacàvem los faisses ambe de vim o de ginèst. »
Quand fasiá secada, amassàvem tot aquò que trobàvem.
Las fedas manjavan lo vernhàs atanben, quand fasiá secada.
Per conservar la fuèlha, la caliá pas tròp sarrar, al debut, e drecha.
Autres còps, estacàvem los faisses ambe de vim o de ginèst. »
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