Introduction
En attendant les battages (l'escodre), les gerbes étaient entreposées dans de grands gerbiers (garbièiras, plonjons), près de l'aire à battre (sòl).
Dans les temps anciens, on battait le grain à la latte (lata, pèrga) d’origine celtique ou au fléau (flagèl) d’origine latine.
Les lattes étaient souvent en houx (grifol).
On frappait en cadence, face à face, et une personne retournait les épis jonchant le sol (airada, solada).
Ethnotexte
Paul (Germain) TAURIAC
né en 1901 à Gaujac de Colombiès, décédé en 1999.
Transcription
Occitan
Français
« La lata e lo flagèl, aquò’s diferent. La lata, aquò's una sola pèça sopla que tustavan. Lo flagèl, aquò’s dos margues que fasián tornejar. A cò de Moisset de La Tronca o fasián, me'n soveni.
E, quand avián escodut, lo ser, ambe lo ventaire, ventavan lo blat.A La Salessiá atanben escodián coma aquò.
Ambe lo flagèl, caliá èstre adrech.
Pièi, apelavan aquò “virar la solada”, viravan aquò dessús-dejóst. Lo ser, ambe lo ventaire, fasián partir los atses. »
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