La lata, caucar
Introduction
Avant l’avènement de la batteuse, le battage ou dépiquage s’effectuait au fléau (flagèl), à la latte (lata) ou par le piétinement de gros bétail : caucavan. C’est cette dernière méthode qui était la plus répandue en Rouergue méridional.
Quand le grain (gran) était sorti des épis (espigas), il fallait le passer au tarare (ventaire, ventador).
Ethnotexte
Pierre BRIDOIRE
né en 1927 à Castelnau-Pégayrols.
Transcription
Occitan
Français
« Los anciens, la garbièira, la fasián quand escodián a còps de lata. Anavan quèrre lor garbièira e menavan aquò al sol.
O ai avut vist faire ambe de muòls. Metián dos o tres muòls e los fasián tomejar, caucavan.
Mès, de pus vièlh, fasián ambe la lata. Tustavan, lo bolegavan, lo tornavan escodre e pièi, quand lo gran èra a pus près sortit, tiravan la palha e, a mesura, lo metián dins un ventaire. »
O ai avut vist faire ambe de muòls. Metián dos o tres muòls e los fasián tomejar, caucavan.
Mès, de pus vièlh, fasián ambe la lata. Tustavan, lo bolegavan, lo tornavan escodre e pièi, quand lo gran èra a pus près sortit, tiravan la palha e, a mesura, lo metián dins un ventaire. »
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