Lo molin de Pageses
Introduction
Jadis, c'était le meunier (molinièr) qui allait dans les fermes pour récupérer le grain à moudre, à dos de mulets ou de mules (muòls, muòlas), et qui livrait ensuite la farine. Plus tard, on apporta son grain au moulin. On attendait généralement la fin de la mouture pour reprendre sa farine.
Autrefois, les turbines (rodets) horizontales des moulins étaient taillées dans du bois.
Comme les forgerons, de nombreux meuniers tenaient également une auberge pour permettre à la clientèle (practica) de patienter.
Autrefois, les meuniers étaient payés en nature. Ils prélevaient une partie du grain, le son ou une part de la mouture : la moldura. Pour cette raison, leur réputation n'était pas des meilleures.
Ethnotexte
Roland CROS
né en 1922 au moulin de Pageses de Castanet.
Transcription
Occitan
Français
Cada mes, picàvem las mòlas, la de dessús, la levàvem. Aquò èra de picas en fèrre. Fasiam de trauces dins la pèira. Coma aquò, n’avançavan plan mai de mòlre.
I aviá lo passaire qu’apelavan, aquò que tamisava la farina. I aviá la farina blanca, la flor qu’apelavan, pièi una que èra pas tot a fèt tan blanca, pièi lo rasset, pièi la repassa e pièi lo bren.
I aviá una mòla que virava ambe la ròdavèrsa e, las autras doas, aquò èra de rodets.
Los premièrs rodets que fasián èran tot en boès, en garric. A la fin, i aviá pas que lo mièg en boès e las palas èran en fèrre. Al debut, aquò èra un charpentièr del país que los fasiá, èra de Vabre-Tisac. S’apelava Rosièrs.
Al depart, molián mème las castanhas. Lo monde fasián secar las castanhas e, quand èran secas, las portavan e aquò fasiá de farina pels pòrcs.
Venián ambe de vacas, ambe de buòus, ambe de cavalas... Quauqu’unses esperavan mès aquò èra rare. Lo molin fasiá de bruch : “Tica-taca, tica-taca… ” Apelavan aquò la caucèla.
D’aquel moment, a l’epòca, se moldurava. Gardavan de blat. »
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