L'esparvièr e lo tramalh

Collecté en 2000 par IOA Sur la Commune de Campouriez Voir sur la carte
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Introduction

La pêche, souvent pratiquée avec des techniques prohibées, procurait un complément d’alimentation ou de revenu apprécié.

Les bons braconniers respectaient les équilibres naturels.

L'épervier est un grand filet rond et lesté que le pêcheur jette selon une technique précise.

Le tramalh ou tremalh est un filet en nappe.

Ethnotexte

Jean VIGUIER

né en 1925 à Campouriez.

Transcription

Occitan
Français
« Aicí [Camporiés], aviam un vièlh garçon, Antonin, que trasiá bien l’esparvièr. I aviá un tautèl e caliá avançar dins l’ai(g)a jusc’al còl e traire l’esparvièr. I aviá pas qu’aquel vièlh garçon que lo podiá traire.
Pescàvem amb un trace de tramalh. Barràvem la ribièira en rond e, coma lo tramalh pescava pas bien, metiam un filet de biais. S’engulhavan aquí. A cada còp d’esparvièr, ne sortiam dos o tres quilòs. Un còp, n’agèrem 27 al mème filet, que fasián 900 gramas o 1 quilò, de trochas. Un matin de Pascas, al tramalh, ne fa(gu)èrem 66 quilòs, al-dejost de Coescas.
Las sièjis s’atapavan ambe de filets, ambe lo tramalh. »

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