Las aubèrjas d'a-z-Alpuèg los jorns de fièira
Introduction
L’activité commerciale des foires et les échanges de toutes sortes se traduisaient par l’existence de nombreuses auberges, abitarèlas, remises et autres relais.
En Rouergue septentrional, beaucoup de fièirejaires amenaient leur casse-croûte pour le consommer sur le foirail ou à l’auberge.
Il existait aussi des étals (bancas) vendant des plats chauds à consommer sur place.
Dans les auberges, on servait le vin au litre ou au demi-litre appelé pinton, mièja ou pauca.
Ethnotexte
Valérie CHASSANG
née Andrieu en 1913 à Alpuech.
Transcription
Occitan
Français
« A-z-Alpuèg, i aviá cinc cafès. E totes dubèrts e totes trabalhavan per las fièiras.
Anave servir dins les bistròs, aviái una dotzena d’ans.
N’i a que fasián manjar mès n’i aviá que portavan per manjar.
E pièi n’i aviá que montavan quicòm pel fièirau per vendre de pòt-au-fuòc, de sopa…
Lo mes d’octobre, buvián de bolhon per s’escaufar.
Mès n’i a un briu d’aquò ! »
Anave servir dins les bistròs, aviái una dotzena d’ans.
N’i a que fasián manjar mès n’i aviá que portavan per manjar.
E pièi n’i aviá que montavan quicòm pel fièirau per vendre de pòt-au-fuòc, de sopa…
Lo mes d’octobre, buvián de bolhon per s’escaufar.
Mès n’i a un briu d’aquò ! »
Pas de traduction pour le moment.
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