Les domestiques
Introduction
Avant la motorisation des années 50-60, le recours à une main-d’œuvre saisonnière ou annuelle était chose courante pour beaucoup d’exploitations.
Il y avait donc une domesticité assez nombreuse et relativement spécialisée.
Le batièr, boièr ou pensaire s’occupait des bœufs, le cantalés des vaches, le pastre gardait les ovins…
Alors que sur l'Aubrac l'équipe type des buronniers (montanhièrs) est composée d'un cantalés, d'un pastre, d'un vedelièr et d'un rol, dans le Carladez on parle du vaquièr, du veilet et du pastre.
Ethnotexte
Pierre BÉLARD
né en 1935 à Frons de Thérondels.
Transcription
Occitan
Français
« I aviá lo boièr grand, lo boièr segond e lo pastre, la pastoressa e la serventa.
Lo mestièr de vaquièr existava pas que dins las bòrias que fasián lo fromatge. Aquel d’atí molziá las vacas, trabalhava lo lach.Anava pas bien trabalhar sus la bòria, lo vaquièr. Lo segond, aquò èra lo veilet e pièi lo pastre. »
Lo mestièr de vaquièr existava pas que dins las bòrias que fasián lo fromatge. Aquel d’atí molziá las vacas, trabalhava lo lach.Anava pas bien trabalhar sus la bòria, lo vaquièr. Lo segond, aquò èra lo veilet e pièi lo pastre. »
Pas de traduction pour le moment.
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Localisation
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