Lo soc de Nadal
Introduction
Pour Noël on ne connaissait pas les traditions germaniques de Saint-Nicolas ou de l’arbre décoré. Tout au plus les enfants pouvaient-ils espérer une orange dans leurs sabots. Pas de sapin, pas de Père Noël, pas de cotillons. Plus simplement on mettait au feu une grosse souche (lo soc, lo tanc nadalenc) près de laquelle mijotait le dindon (piòt) ou la saucisse (salsissa) que l’on dégustait parfois au retour de la messe de minuit.
On disait que les charbons de bois (carbons, carbòts) de l'ascla nadalenca avaient des vertus protectrices.
Ethnotexte
Transcription
Occitan
Français
« Per téner lo fuòc pendent la messa de Nadal, metián lo soc de Nadal, pèi l'escantissián, quand tornavan de la messa, e lo portavan al granièr per empachar lo fuòc de tombar sus l'ostal.
Aquò se fasiá mès sens dire res a degús, per supersticion. »
Aquò se fasiá mès sens dire res a degús, per supersticion. »
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